COVID19 reducerea riscurilor pentru persoanele care consumă droguri

 

Acest twitter thread aparținând colegilor noștri de la International Network of People Who Use Drugs, rețeaua mondială a consumatorilor de droguri, organizație ce militează pentru drepturile umane și sănătatea comunității consumatorilor de droguri, conține informații de reducere a riscurilor pe perioada crizei de sanitare COVID19. Următoarele instrucțiuni au fost produse de Cher și Russel, de la 3D Research, Liverpool, Marea Britanie. Puteți accesa această informație și în FrancezăSpaniolăPortugezăPolonezăItaliană și Rusă.

Următoarele sfaturi oferă consumatorilor de droguri informații importante de reducere a riscurilor de infectare sau de agravare a infectării cu COVID-19 în timpul acestei pandemii ("coronavirus"). Vă rugăm să citiți, distribuiți și aplicați aceste sfaturi voi și cunoscuții vostri, sau să adaptați informația conform contextului în care vă aflați, conform nevoilor locale. Și, mai presus de toate, aveți grijă unul de altul și protejați-vă. 

 

 1. NU FOLOSI ÎN COMUN pipe, bonguri, vaporizatoare sau jointuri, paie, tuburi de prizat și absolut nici o sculă din echipamentul de injectre, nici măcar apa. 
 2. Dacă ai bani, încearcă să FACI PROVIZII, pentru că în viitor s-ar putea să fie criză sau să crească prețurile.
 3. Dacă ești în tratament substitutiv, cere mediculului să îți dea prescripție de luat acasă pe durata maximă posibilă. Întreabă dacă e posibil să eviți să vii pentru teste de urină pentru următoarele trei luni. 
 4. FII PREGĂTIT PENTRU UN POSIBIL SEVRAJ INVOLUNTAR, dacă dealerul tău se îmbolnăvește. Fă-ți planuri de rezerva și asigură-te ca ai medicamentele necesare, mâncare și lichide de care vei avea nevoie în caz de sevraj la opiacee. Fă pregătiri similare și în caz că folosești alte droguri care provoacă dependență.
 5. FĂ-ȚI STOCURI DE ECHIPAMENT, PIPE, SERINGI, TOT CE AI NEVOIE pentru cel puțin 3-4 săptămâni (sau și mai mult dacă ești în risc mare de infectare sau dacă ai de unde să procuri)
 6. SPALĂ pliculețele sau orice echipament (filtru, fiolă, seringă etc.) cu un tampon cu alcool de cel puțin 60% (sub această concentrație nu omoară virusul). Substanțele antibacteriene nu omoară virusul dar dacă nu aveți altceva la dispoziție, măcar utilizați-le pe acestea.
 7. EVITĂ SĂ INTRODUCI PLICURILE SAU DOZELE ÎN GURĂ, VAGIN SAU ANUS în caz de percheziție. Dacă trebuie să le ascunzi, spală-le foarte bine cu o soluție de alcool înainte și după ce le-ai băgat unde le-ai băgat și, dacă le-ai ținut în gură, clătește-te cu alcool de peste 60%. 
 8. SPALĂ-TE PE MÂINI cu săpun și apă fierbinte cu putere, pentru cel putin 20 de secunde (și mai mult dacă se poate) de fiecare dată când intri în contact cu alții, după ce ai atins bani, sau după ce ai primit materialul. Folosește prosoape de hârtie pentru uscarea mâinilor, iar dacă nu ai, folosește un prosop curat, doar al tău!
 9. PREPARĂ-ȚI DROGURILE SINGUR/Ă și asigură-te că nu ai atins echipamentul altcuiva și nici alții nu l-au atins pe al tău.
 10. Dacă ai simptome sau crezi că ești bolnav/ă, NU MERGE LA CENTRUL DE REDUCERE A RISCURILOR – CERE SĂ ÎȚI FIE ADUSE ECHIPAMENTELE ACASĂ și anunță-i pe cei din jur că nu te simți bine ca să se poata feri, să ia măsuri de precauție.
 11. Fii pregătit/ă de posibilitatea ca CENTRUL DE SCHIMB DE SERINGI SAU DE TRATAMENT SUBSTITUTIV SĂ SE ÎNCHIDĂ (și, posibil, centrele de dezintoxicare) și urmează pașii 2, 3, 4 și 5 pentru a evita orice problemă în caz de criză de echipamente.
 12. Amintește-ți că cei cu un sistem imunitar slăbit, cei suferind de boli de plămâni și alte situații medicale sunt la risc crescut față de COVID-19 și ajută-i să stea departe de riscuri ferindu-te tu însuți/însăți de infecție, urmand aceste instrucțiuni.

 

*INPUD este o rețea globală de organizații de consumatori de droguri care caută să promoveze drepturile umane și sănătatea persoanelor consumatoare de droguri. INPUD expune și critică stigmatizarea, discriminarea sau incriminarea persoanelor consumatoare de droguri, precum și impactul acestor actiuni asupra sănătății și drepturilor consumatorilor de droguri. INPUD urmărește să își atingă obiectivele prin formarea unei comunități puternice de consumatori de droguri și prin advocacy la nivel local, național și global. Urmărește INPUD pe Twitter.